Afwijkende mondgewoonten

Arrow
Arrow
Slider

Vormen van afwijkend mondgedrag

De vormgeving van de mond en de stand van de tanden en kiezen worden voor een groot deel bepaald door de functie van de spieren in en om de mond. Afwijkende mondgewoonten kunnen het evenwicht tussen die spieren onderling verstoren. Denk aan:

- Foutieve slikgewoonten
- Open mondgedrag
- Speenzuigen
- Duimzuigen
- Nagelbijten
- Tandenknarsen
- Lispelen of slissen.

Afwijkend slikpatroon

Deze verschillende vormen van afwijkend mondgedrag kunnen leiden tot afwijkend slikken. Er wordt gesproken van afwijkend slikken wanneer de tong tijdens het slikken tegen of tussen de tanden en/of kiezen komt. Per dag slikt men ongeveer 2000 keer. Wanneer de tong elke keer met grote kracht tegen of tussen de tanden en/of kiezen komt, zal dit invloed hebben op de vorm van het gebit. Een verkeerde manier van slikken komt ook voor bij beugeldragers. Net als een foutieve tonghouding. Wanneer het afwijkend mondgedrag niet wordt aangepakt gaat het effect van de orthodontische behandeling in meerdere of mindere mate verloren.

OMFT

Met Oro-myofunctionele therapie (OMFT) worden alle mondspieren in balans gebracht en verkeerde reflexen of gewoonten afgeleerd. De juiste slikgewoonte wordt aangeleerd om op latere leeftijd klachten aan het kaakgewricht te voorkomen.

Voor OMFT zijn geen leeftijdsgrenzen; oefeningen kunnen voor ieder ontwikkelingsniveau worden aangepast. Actieve OMFT kan gestart worden rond 6 à 7 jaar. Bij jongere kinderen zal de logopedische behandeling met name gericht zijn op voorwaardentraining: het afleren van duimen of vingerzuigen en het aanleren van lipsluiting en een juiste tongpositie in rust.

Behandeldoelen

Tijdens de behandelingen werken we aan één of meerdere doelen. Denk hierbij aan:

- Afleren van afwijkende mondgewoonten (zoals duim-, speen- en vingerzuigen, nagelbijten, liplikken, open mondgedrag)
- Aanleren van neusademen
- Aanleren van de correcte tongpositie in rust
- Oefenen van de orofaciale spieren
- Aanleren van een correcte slik (met de tong op de juiste plaats)
- Verbeteren van de articulatie van de /t/, /d/, /l/, /n/, /r/, /s/ en /z/. Bij afwijkende mondgewoonten worden vooral deze klanken beïnvloed.
- Automatiseren van het aangeleerde gedrag